Valakit nagyon zavart az Újgyőrin a szobor és ledöntötte

Megosztás

Alig két hónapot bírt Miskolc legújabb köztéri alkotása. Májusban helyezték el a Martinász szobrát az Újgyőrin és máris kidöntötték.

Ahogy arról a Borsod24 még májusban beszámolt, egy szoboráthelyezéssel az Újgyőri főtérre került a rozsdamentes acélból készült szobor (talán éppen ez okozta a későbbi vesztét).

A szegedi művész, Farkas Pál martinászt megformáló szobra 1979 és 2023 között a Sétány utcában volt látható. Érdekesség, hogy az interneten sok helyen tévesen tüntetik fel az alkotót, a legtöbben Cserenyei Kaltenbach István munkájaként jelölik meg.

A martinász a martin szóból képzett kifejezés, azt a kohászati munkást jelzi, aki a Martin-kemencénél dolgozik.

A Martinász egyébként csak pár lépésre került a tér másik alkotásától, az ikonikus Munkástróntól, amely (szintén 1979-es) felavatásakor innovatív, újszerű kompozíció volt. Kiss István egyik legmodernebb szobra tulajdonképpen munkásmozgalmi emlékműként funkcionált a nagyüzemek közelében. A teljes egészében rozsdamentes acélból készült kompozíció megúszta a rendszerváltozáskor „divatossá vált” szoboráthelyezést, több mint négy évtizede emlékezteti a miskolciakat és a diósgyőrieket a dicső múltra – immáron a Martinász társaságában.

Most viszont a “Miskolc utcáin” Facebook-oldal közzétette a rongálást. “Az Újgyőri főtér közbiztonságával együtt elesett a Martinász is…” Bár hivatalos információk még nincsenek, valószínűleg megzavarhatták a rongálókat, a potenciális tolvajokat, mert a szobrot ledöntötték, de elvinni nem vitték el. “Vissza lehet ezt hegeszteni, de akik ezt művelték, azt is hozzá kellene hegeszteni!” – szól egy sarkos vélemény a hozzászólások között.

A rongálás előtt és után:

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek